- Inspiratie
- Akoestiek
THEORIE
Eerst even wat theorie over akoestiek. Zo zijn er twee vormen die relevant zijn voor je interieur: geluidsabsorptie en contactgeluid. Geluidsabsorptie is hoeveel geluid een materiaal absorbeert en hangt samen met de nagalm van een geluid. Meestal geldt: hoe poreuzer het materiaal, hoe meer geluid het zal absorberen en hoe minder last je zult ervaren van de nagalm. Zware gordijnen van velours absorberen veel geluid, maar ook houten jaloezieën kunnen geschikt zijn om geluid te dempen. Je ziet dat mensen nu veelal kiezen voor vlakke materialen in hun interieur: een gave visgraat PVC vloer, houten jaloezieën en strak gestucte muren. Supermooi, maar de combinatie van deze materialen kan ervoor zorgen dat je huis hol en kil klinkt of dat je continue een irritante galm hoort.
De tweede relevante vorm van akoestiek is het contactgeluid. Dit is waarschijnlijk de meest bekende vorm van akoestiek, omdat hier vaak eisen aan worden gesteld in appartementen. Het contactgeluid is geluid dat ontstaat als er contact gemaakt wordt met het voorwerp (meestal de vloer). In het voorbeeld dus je tienerdochter die een vreugdedansje doet. Contactgeluid kan voorkomen in de ruimte zelf en in de naastgelegen of ondergelegen ruimte. De vermindering van contactgeluid wordt gemeten in dB. Het verschil tussen het contactgeluid zonder een vloerbedekking en het contactgeluid mét een vloerbedekking is de contactgeluidsreductie. Veelal moeten vloeren in een appartement een contactgeluidreductie van 10 dB ∆Llin hebben. Maar ook als je niet in een appartement woont, kan het fijn zijn als geluid van de eerste etage niet direct doorklinkt naar de woonkamer bijvoorbeeld. Dan kan je dochter heerlijk haar vreugdedansje doen, zonder dat jij helemaal uit je concentratie bent.
OPLOSSINGEN
Je kunt dus de akoestiek in je huis verbeteren door geluidsabsorberende materialen toe te passen. Maar wat nu als je niet van hoogpolig tapijt en velours gordijnen houdt? Dan kan een mooi vloerkleed vaak al een hele hoop doen. En je gordijnen hoeven niet van velours te zijn, want een linnen(look) doet ook al meer dan alleen die jaloezieën. Het juiste behang kan daarnaast een enorm verschil maken. Zie je dat niet zitten, dan zijn er ook prachtige panelen beschikbaar, bijvoorbeeld de acoustic fabrics van Dock Four. Mooi én functioneel.
En dan het contactgeluid. Op een tapijt hoor je natuurlijk heel weinig, zowel in de ruimte als in de ondergelegen ruimte. Maar ook andere vloeren kunnen prima voldoen aan je akoestische wensen; mits je maar de juiste ondervloer laat plaatsen. Wat wel belangrijk is, is dat een zwevende vloer (dus bijvoorbeeld een PVC vloer op een zwevende ondervloer) vaak meer loopgeluiden in de ruimte geeft. Om de geluiden in de ruimte te beperken, is het direct verlijmen op de ondervloer vaak het beste.
Akoestiek is dan ook nooit de enige eis die je aan je interieur stelt. Misschien wil je het ook eenvoudig en snel kunnen schoonhouden, of wil je een strakke look creëren. Elke keuze die je hierin maakt heeft vaak invloed op de akoestiek. Onze Interior Designers helpen je dan ook met alle liefde om je wensen in kaart te brengen en daarmee de beste oplossing voor jou te ontwerpen.
LET'S DESIGN TOGETHER!