- Inspiratie
- Woontrend van de Week: Velours
Velours – how it’s made
Het harige oppervlak van dit materiaal zorgt ervoor dat het zo prettig aanvoelt op je huid. Deze structuur kan worden verkregen door het ruwen van de stof: een techniek waarbij de vezels aan het oppervlak van de stof overeind worden gezet. Het resultaat is een zachtere, warmere en meer absorberende stof. Een andere manier om velours te creëren, is door de poollussen van de stof los te snijden. Waar de term velours vroeger alleen werd gebruikt om geweven stoffen mee aan te duiden, komt velours nu ook in geruwde gebreide stoffen, getufte stoffen en vlies.
Voor een warme sfeer in huis
We zien niet zonder reden het rijke velours terugkomen in accessoires zoals kussens en plaids: dit materiaal is in staat om elke zithoek te voorzien van een warme sfeer. Kies er in de winter voor om je bank te vullen met velours kussens in zware tinten zoals donkergroen en diepblauw, voor een bijzonder luxe sfeer. Ook in de warme maanden kun je velours prima gebruiken voor in de zithoek. Door te kiezen voor accenten in pastel, behoudt de ruimte haar frisse karakter.
Raamdecoratie van velours
Vooral in een woning met een hoog plafond kunnen gordijnen van velours het statige karakter van het interieur benadrukken. De meeste velours gordijnen worden gemaakt van jacquardvelours: gordijnen waarbij de stof met een jaquardgetouw is gemaakt en daardoor elastischer is dan andere velourssoorten. Naast een bijzonder uiterlijk dat veloursgordijnen teweegbrengen, isoleert het dikke materiaal beter dan andere gordijnsoorten. Met een veloursgordijn bespaar je dus op de stookkosten in de winter, wat weer een positief effect heeft op het milieu.
LET'S DESIGN TOGETHER!